MSX, φόρτωση rom cartridge παιχνιδιών από αρχείo .rom

Τα παιχνίδια που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον στα MSX, είναι αυτά που έχουν κυκλοφορήσει σε rom cartridge. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα μετατροπής, τα οποία δεν έχουν πολλές φορές το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Εχω δοκιμάσει όλα τα προγράμματα μετατροπής και κατέληξα στα παρακάτω δύο, χρειάζονται γραμμή εντολών DOS αλλά είναι εύκολα στην χρήση.

Τα προγράμματα είναι msxr2b και msxwav, αν δεν μπορείτε να τα βρείτε μέσω google (απίθανο βέβαια), απλά στείλτε μου ένα e-mail να σας τα στείλω, είναι δωρεάν διανομής από τους "κατασκευαστές".

msxr2b
Στην γραμμή εντολών γράφουμε: MSXR2B romfile.rom  
Θα δημιουργήσει αρχείο με ίδιο όνομα αλλά με κατάληξη ΒΙΝ. Για rom 8Κ και 16Κ δημιουργεί ένα αρχείο, για rom 32Κ δημιουργεί 2 αρχεία, για μεγαλύτερες rom δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια μετατροπή αφού δεν χωρούν στην RAM.

  
msxwav
Στην γραμμή εντολών γράφουμε: msxwav file.bin file.wav filename
H πρώτη παράμετρος είναι το όνομα του αρχείου ΒΙΝ, η δεύτερη το νέο όνομα του αρχείου ήχου και η τρίτη το όνομα που θα έχει το αρχείο όταν φορτώνεται.



Αφού έχουμε έτοιμα τα αρχεία WAV, προτιμότερο είναι να τα μεταφέρουμε σε audioCD ή mp3Player και όχι σε κασέτα. Τα αρχεία "τρέχουν" στον MSX, 
για ένα αρχείο:
BLOAD"cas:",R
Για δύο αρχεία:
BLOAD"cas:",R: BLOAD"cas:",R

ZX_Jim Greece

e-mail: dcotsos2015@gmail.com